saimaa

Nykyhetki

Kohti museohöyrylaivoja - Tervahöyry Mikon lahjoitus Savonlinnan kaupungille

Keväällä 1970 Enso-Gutzeit Oy päätti tehdä kulttuurityön, ja lahjoitti maailman viimeisen aidon tervahöyryn, s/s Mikon, Savonlinnan kaupungille museolaivaksi. Tervahöyry Mikon 33-vuotinen ura yhtiön palveluksessa oli päättynyt.

Savonlinnan kaupunki ja Savolainen osakunta solmivat kymmenvuotisen sopimuksen s/s Mikon ylläpidosta.

Seitsemänkymmentäluvun kolme ensimmäistä kesää tervahöyry Mikko oli risteilytoiminnassa. Mukana oli luonnollisesti Savolaisen osakunnan jäseniä sekä Savonlinnan kaupungin edustajia.

S/s Mikko oli vuoteen 1992 saakka Savonlinnan kaupungin teknisen viraston alaisuudessa. Tästä eteenpäin laivan museaalisesta hoidosta ja valvonnasta alkoi vastata asiantunteva taho eli Savonlinnan maakuntamuseo. Museonjohtajien Toimi Jaatisen ja Mirjam Kosusen johdolla Mikko-laivasta kehittyi suosittu turistinähtävyys ruumaan rakennettuine näyttelyineen. Aluksen myös todettiin kestävän paremmassa kunnossa, kun sillä välillä ajettiin. Risteilytoimintaan vuokraaminen siis jatkui edelleen.

Savonlinnan museo on yksi Suomen suurimmista höyrylaivavarustajista. Riihisaaressa ovat esillä tärkeimmät Saimaan alustyypit: valkokylkinen matkustajalaiva Savonlinna, maailman viimeinen aito puurunkoinen tervahöyry Mikko ja höyrykuunari Salama. Myös höyryhinaaja Ahkeran kotisatama on Riihisaaressa. Museolaivat tekevät myös yleisöristeilyjä.

Tervahöyry Mikko »
Höyrykuunari Salama »
Saimaan pikajuna s/s Savonlinna »
Höyryhinaaja Ahkera »

Toiminta s/s Mikon ympärillä on jatkunut vilkkaana näihin päiviin saakka. Laivassa vierailee vuosittain tuhansia kävijöitä osana Riihisaaren näyttelykokonaisuutta. Kaikille avoimet yleisöristeilyt ja erilaiset tapahtumat elävöittävät nyt jo yli satavuotiaan laivan arkea. Helsingin yliopiston Savolainen osakunta on palannut käyttäjäkuntaan. Myös yhteistyö Saimaan Purjehdusmuseoyhdistyksen kanssa jatkuu edelleen.

piippu
Scroll to Top